torsdag 28 september 2017

​Ingrid Le Roux Biografi

Ingrid le Roux​Ingrid Le Roux Biografi
2017
173 sidor
Lisbeth Gustafsson har skrivit en ganska kort biografi om läkaren Ingrid Le Roux som bor i Sydafrika sedan 70-talet då hon gifte sig med en vit sydafrikan. Det var något som inte var helt självklart på 70-talet. 
Lisbeth berättar att paret hade svårt att hitta en präst som ville viga dem i Sverige, på grund av inställning till Apartheid och Sydafrika i Sverige.
I Sydafrika har Ingrid arbetat i kåkstäderna och där, under brinnande apartheidkamp, startat Philani. Det är barnhem, vårdcentral och mödravård och är en typ av självhjälp. Ingrid har till exempel utveckla en metod med mentorsmammor som består av mammor som hjälper andra mammor. Det är ett program som har visat vara väldigt effektivt och där mentorsmammorna är verksamma så har man lyckats bryta med undernäringen av barnen och mammorna, som inte sällan är väldigt unga och utsatta, har fått bättre självförtroende.

Lisbeth Gustafsson berättar om Ingrids uppväxt i Sverige, om hennes familj som inte är kristen och hur Ingrid blir kristen på Rättviks stiftsgård. Och hur hon också har en stark andlig upplevelse på Davidsgården. Det har sedan präglat Ingrids fortsatta gärning. Under en resa till USA träffar hon sin blivande man Pieter och hur den förälskelsen sedan tar henne till Sydafrika. Ingrids man Pieter är ekonom och har också tagit aktiv del i Sydafrikas utveckling till ett demokratiskt land.

Ingrid är livläkare och mycket god vän med biskop Desmond Tutu. Hon var också med när Nelson Mandela släpptes ur fängelset.

Ingrid Le Roux är den kvinna som inspirerade drottning Silvia att starta World Childhood foundation.
40 år har Ingrid Le Roux arbetat i Sydafrikas kåkstäder, oavtröttligt. Hon har varit rädd många gånger, men hon har aldrig lämnat. "Vi mår bra av att göra något för andra" säger hon i boken och nämner texten i Bibeln med pojken som kommer med två fiskar och fem kornbröd. När man delar med sig så räcker det mycket mer än man tror.

Jag hade gärna läst en mer ingående bok om Ingrid, mer om henne jobb, mer om glädjeämnen och svårigheter. Men jag förstår av Lisbeths förord att det inte har varit enkelt att intervjua och få godkänt det som skulle publiceras. Ingrid vill inte framhäva sig själv.

Trots att boken på det viset blir lite ytlig och tunn, ger den ändå en fantastisk bild av en kvinna och hennes enorma livsgärning som fått betyda enormt mycket för så många, och fortfarande gör. Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning. Den är lättläst.
 PS. Strax efter jag läst den här boken fick jag möjlighet att besöka Ingrid Le Roux och Philani i Sydafrika. Det var helt fantastiskt och jag är verkligen imponerad över allt det arbete som görs där. Jag fick också Ingrids autograf i min bok. Lite starstruck...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar