måndag 17 april 2017

Björnstad

Björnstad
Fredrik Backman
Piratförlaget
2016
470 sidor

Björnstad är staden där alla spelar hockey. Alla - ingen undantaget. Det finns liksom inget annat att göra. Och nu har det gått bra för juniorlaget och kanske, kanske ska Björnstad kunna få växa. Kanske kan det bli ett hockeygymnasium här istället för i grannbyn. Men det hänger på några få, oerhört duktiga ungdomar.

De kommer från olika hem och har olika förutsättningar. Det är komplexa familjesituationer. Vi får följa de olika personerna som finns med och runt hockeyn. Denna ständiga hockey.

Och det handlar om vad en by kan göra, om vad som är OK, vad man väljer att se och inte se. Vad man väljer att tro och inte tro. Hur mycket man får offra och inte... Det tar en by att uppfostra ett barn. Men tar det en by att fostra ett hockeylag? Och vad är viktigast - barnet eller hockeyn?

Fredrik Backman gör det igen. Han tar oss med i ett skeende och målar personporträtt som gör att vi kommer nära. Och ändå inte. Han ifrågasätter de som vi kanske tycker är självklart när det inte ska vara det. Och får åtminstone mig att börja fundera. Trots att jag inte gillar hockey så tycker jag denna boken är väldigt bra.

Detta är del ett i en serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar