tisdag 8 december 2015

Dödssynden

Dödssynden
(To kill a mockingbird)
Harper Lee
1960
285 sidor

För den här boken vann Harper Lee Pulitzerpriset 1960 när boken kom ut. Den väckte stor uppmärksamhet och den är en bok som fortfarande läses i stor utsträckning i USA av alla skolbarn och den används i undervisningen.
(2015 har det kommit ut en bok till av Harper Lee - en bok som egentligen skrevs innan den här. Men den har aldrig givits ut tidigare. Dessa är det två böcker som Harper Lee har skrivit och som givits ut.)

Den här boken lyfter frågor som fortfarande är högaktuella. Frågor om ras, om fattiga och rika, om män och kvinnor.

I den lilla byn Maycomb växer Scout (som egentligen heter Jean Louise) och hennes storebror Jem upp. De lever tillsammans med sin pappa Atticus som är advokat. Deras mamma är död. Byn ligger i södern.

Så blir en man anklagad för att ha våldtagit en ung kvinna och Atticus blir hans försvarare. Anklagelsen visar sig ha stora brister i sin bevisning, men Atticus har fullt sjå att hålla pöbel och åklagare på rätt sida lagen.

Vi ser allt som händer via ögonen på Scout och Jem. Hur grannar beter sig, vad de säger och vad som händer. Och som sagt - det som händer är högaktuellt fortfarande.

Boken är också filmad med Gregory Peck i huvudrollen. Filmen är, liksom boken, mycket mycket bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar