tisdag 11 augusti 2015

Arseniktornet

Arseniktornet
Anne B. Ragde
Bonnierförlagen
2001
352 sidor

Boken börjar med att Therese får dödsbud om att hennes mormor, som bor i Danmark, är död. Hennes mamma berättar detta och brister sedan ut i skratt. För mamma är det en lättnad, för Therese är det sorgligt. Tillsammans med Therese lilla son åker de från Norge över till Danmark och börjar, tillsammans med Therese morbror och moster, att rensa i huset.

Och sen handlar det om Therese mamma och vi får följa hennes barndom, sedan Therese morfar och hans uppväxt och sist möter vi mormodern Amelie och hennes uppväxt. Och vi får förklaringar till varför mycket är som det är senare i livet.

Boken är inte svårläst - men den är tung. Det är incest, övergrepp, religiös övernit, död, tragik och mycket hemligheter. Och ändå så skrapar det bara på ytan. Vem är det egentligen som vi får följa? Vem är det egentligen som boken handlar om?

En ytterligare sak som jag tyckte var komplicerat med boken är att långa stycken är på danska, norska eller tyska - texter, sånger eller monologer som blev väldigt jobbiga att läsa.

Nje, jag är inte så förtjust i den här boken faktiskt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar