söndag 2 augusti 2015

Amerikauret

Amerikauret
Vibeke Olsson
Libris
2013
320 sidor

Bricken är 31 år och väntar sitt sjunde barn. Hon är gift med Natan och de älskar varandra mycket. Men Natan älskar också spriten och det är ett problem. Men han slår varken Bricken eller barnen.

Vi får följa Bricken i vardagen med skötseln av alla barnen, grannarna, sågverket och bönhuset. Och den äldste sonen Nikonor 10 år, vars pappa Jorma plötsligt dyker upp från Amerika.

Och Magister Sundblad som kommer hem till Bricken och Natan och vill att Nikanor ska få läsa på läroverket. Men hur skulle det gå tänker Bricken? Då kan han inte lära sig ett riktigt arbete? Nej, Bricken vill inte skiljas från barnen.

Det är 1899 och snart går det nya sekelskiftet in. Spädbarnet som ska födas kommer att växa upp under 1900-talet. Och hur ska det gå med fackföreningarna och organiserandet. Minnet från strejken -79 är tydliga.

Detta är ytterligare en oerhört lättläst och spännande roman om Bricken. Den inblick som man får i de fattiga arbetarbostäderna, förhållandena på arbetsplatsen, grannsämjan, förutsättningarna, skolgången, religionen - ja, det är som att vara på plats.

Detta är fjärde delen i serien om Bricken. Jag kan varmt rekommendera den för läsning.

Läs mina recensioner om de tre första delarna här:
Sågverksungen>>
Bricken på Svartvik>> 
Sågspån och eld>>Inga kommentarer:

Skicka en kommentar