söndag 6 juli 2014

Mellan rött och svart

mellanrottochsvart_inb_lowMellan rött och svart
Jan Guillou
Piratförlaget
2013
400 sidor

Detta är tredje delen i Jan Guillou romansvit om 1900-talet och de tre norska bröderna Lorentz, Oscar och Sverre.

Nu är det efter första världskriget. De tre bröderna har återförenats i Berlin och nu börjar deras arbete att bygga upp sitt gemensamma företag. Något som Oscars pengar från Östra Afrika gjort möjligt.

Lorentz bor med sin familj, fru och fyra barn i Bergen Norge. Men efter att tyskhatet blir starkare och deras son Harald så när blir ihjälslagen av sina norska klasskamrater så går de i landsflykt och flyttar till Saltsjöbaden i Sverige. Oscar bor i Berlin med sin fru och deras barn. Sverre bor i Berlin.

Deras ingenjörsföretag går bra men så småningom förvandlar de företaget till att handla med fastigheter istället.

Krugerkraschen kommer. Tyskland har stor arbetslöshet. Inflationen är förödande. Och nationalismen är på frammarsch - även om ingen tror att de ska vinna något större gehör.

Men hotet om ett nytt krig blir allt tydligare. Och det påverkar hela familjen på många sätt.

Jan Guillou för oss genom historien på ett sätt som är skrämmande likt vår egen samtid.

Bröderna gör givetvis allt rätt, de har pengar, de befinner sig givetvis alltid i händelsernas centrum. Men oavsett dessa hjältar så hjälper Guillou oss att sätta fingret på händelserna som oundviklingen för oss mot andra världskriget.

När jag just har läst Elsie Johanssons serie om Nancy - som behandlar nästan samma tid, fast ur ett helt annat perspektiv så är det spännande att se hur himla olika det var (och säkert fortfarande är).

Jag kan verkligen rekommendera dessa tre böcker av Gulliou.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar