fredag 4 juli 2014

Dandy

dandy_inb_lowDandy
Jan Gulliou
Albert Bonniers förlag
2012
400 sidor

Det här är andra delen om de fattiga fiskarbröderna från Norge som fick sin ingenjörsutbildning i Dresden betald. Men det är endast en av bröderna som återvänder för att betala tillbaka genom att bygga järnväg i Norge.

Oscar åkte till Tyska Östafrika och har blivit rik genom sitt järnvägsbygge och att sälja maghogny och elfenben. Han har tjänstgjort på Tyskarnas sida i kriget och hatar Engelsmännen. Lauritz åkte tillbaka till Norge och byggde järnvägen och broarna till Bergen. Och han har gift sig med en tyska och är också rik.

Den tredje brodern åkte till England med sin älskare Andrew. Det visar sig att Andrew är en rik lord och Sverre lever ett rikemansliv i London och Engelska landsbygden. Han utvecklar sin konstnärliga ådra och umgås med konsteliten och bohemiska kretsar. Kriget finns där, men påverkar dem inte så mycket till att börja med.

Till början är det en stor öppenhet för homosexuella och det finns en stor frihet. Men kriget sätter stop för det.

Jag kan rekommendera även denna boken. Även om den innehåller (precis som den första boken) ingående berättelser om måltider och drycker. Men den sätter perspektiven från andra håll och ger nya vinklar på frågor som åtminstone inte jag varit så medveten om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar