söndag 6 april 2014

De ensamma

De ensammaDe ensamma
Håkan Nesser
Albert Bonniers förlag
2010
413 sidor

Detta är fjärde boken i Barbarotti-kvartetten. (Men sen läser jag på Håkan Nessers webbsida och där står det att det är näst sista boken i kvartetten, trots att det är fjärde boken…)
Gunnar Barbarotti bor med sin numera stora familj i ett stort hus. Han och Marianne är gifta.

Boken De ensamma utspelar sig under tre perioder. 1958, under mitten av 1970-talet och i nutid.

Tre par lär känna varandra i Uppsala och umgås under flera år. De köper också en buss tillsammans och ger sig iväg en sommar för att undersöka olika resemål i Östeuropa. Men något händer på resan och paren slutar i princip att umgås.

I nutid hittas plötslig en av de sex död utanför Kymlinge, nedanför ett stup. Hur han har kommit dit och om det är mord eller självmord blir Barbarottis uppgift att ta reda på. Det visar sig snart att en av de övriga i gänget miste livet på precis samma ställe för 35 år sedan.

Var det mord eller en olycka? Hänger händelserna ihop eller är det bara en tillfällighet?

Jag gillar Nessers böcker, det är så skönt med en kriminalroman där det tar lite tid. Saker och ting löser sig inte på stört eller en vecka. Utan det är metodiskt och genomarbetat. Inga poliser med en massa problem - även om Gunnar Barbarotti har ständiga existentiella samtal med Vår Herre - samtal som är mycket intressanta.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken (och de övriga i serien). Böckerna behöver inte läsas i ordning utan är fristående från varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar