tisdag 1 april 2014

Berättelse om herr Roos

Berättelse om herr RoosBerättelse om herr Roos
Håkan Nesser
Albert Bonniers förlag
2008
359 sidor

Ante Valdemar Roos ska snart fylla 60 år. Han är gift och har två styvdöttrar i tonåren. Han jobbar med ekonomi i en liten elektronikfirma. Han är inte lycklig och tror egentligen att han aldrig har varit det.

En dag vinner han mycket pengar på stryktipset, en rad som hans far har lämnat in sedan 50-talet och som Valdemar "ärvde" och har lämnat in sedan dess. Nu vinner han dessa pengar och bestämmer sig för att förändra sitt liv. Men inte så att någon vet något.

Han skaffar sig en liten stuga i skogen där han kan få vara för sig själv. Han slutar sitt jobb, men säger inget till sin familj. Han vill bara vara för sig själv.

Till stugan kommer plötsligt Anna. Hon har lämnat det rehabiliteringshem som hon bodde på, ett hem med en egen hemgjord filosofi hur man botar unga kvinnor från droger. Hon är också på rymmen från en gammal pojkvän, Steffo.

Så möts Anna och Valdemar och ett obegripligt band binds mellan de två.

Barbarotti har brutit benet och ligger på sjukhuset när han blir uppsökt av Anna Roos, Valdemars fru. Valdemar har försvunnit och Anna vet inte var han är. Så Barbarotti börjar leta efter Valdemar. Men när de stöter på ett lik så blir det plötsligt en mordutredning.

Var är Valdemar? Vem är liket? Och hur hänger de olika trådarna ihop?

Återigen får vi möta Barbarotti och Beckman och deras polisarbete. Tankar, Gudssamtal, funderingar och livet däremellan.

Det är tredje fristående delen av Barbarotti-kvartetten. Jag rekommenderar den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar