lördag 5 oktober 2013

När gud var en kanin

När gud var en kanin
Sarah Winman
Basil
2011
332 sidor
I den här boken får vi följa Elly när hon växer upp med sin storebror Jim och deras föräldrar. Hon har en bästa vän, Jenny Penny, som inte är som andra.

Vad handlar boken om egentligen? Ja, om deras uppväxt. Vad som händer i en småstad i Londons utkant. Små och stora hemligheter, familjeband, social misär men utan att gotta sig i det. När de flyttar och bygger upp ett nytt liv som ägare av ett B&B. Och hur Elly blir vuxen.

Det är en varm och trevlig bok, trots att det går att förstå att det är mycket som händer "mellan raderna". Möjligen tycker jag att den blir för ytlig. Jag får liksom aldrig lära känna Elly, eller hennes bror, eller föräldrar, eller vänner eller… Det blir ögonblicksbilder. Lite feelgood. Lite övernaturligt ibland. Men framförallt så känns det som vi studsar mot problemen utan att egentligen prata om dem. Och allt inlindat i en feelgood-stämning. Vilket inte är fel, för det ger hopp åt mänskligheten.

På framsidan av boken står det "Varm och underhållande" och på baksidan står det "Det här är en bok om en bror och en syster. Det är en bok om hemligheter, barndom och om att växa upp. En bok om vänskap och familjeband, triumfer och tragedier och allt däremellan. Men mer än något annat är det en bok om kärlek i alla dess former".

Ja, jag kan hålla med. Den är varm och underhållande. Jag hade dock önskat mig ett större djup, åtminstone av någon av karaktärerna. Men jag kan ändå rekommendera boken för läsning.

Här finner du tio diskussionsfrågor om boken från förlaget>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar