söndag 27 oktober 2013

Definitionen av liv

Definitionen av liv
Anthony Marra
Damm förlag
454 sidor
2013

Definitionen av liv - en konstellation av vitala fenomen - struktur, retbarhet, rörelse, tillväxt, reproduktion, anpassning.

Det här är en bok som spänner över fem dagar och samtidigt över tio år - tio år och berättar om två krig i Tjejenien. Vi får följa Sonja, Chava och Achmed som genom olika vägar träffas och har kontaktpunkter.

Sonja är läkare och kom tillbaka till Tjetjenien från London när kriget bröt ut. Hon är nu ensam läkare på Sjukhus nr 6.

Achmed är också läkare, en usel sådan för han vill egentligen vara konstnär. Han räddar 8-åriga Chava när hennes pappa, Dokka förs bort av de ryska styrkorna. Detta för att en annan granne, Ramzan är överlöpare och han anmäler granne efter granne i byn.

Vad händer med människor när de lever i ett krig, vad händer med deras drömmar, vad händer med deras liv?

Krigen i Tjejenien var fruktansvärda krig, alla krig är fruktansvärda krig. Och i den här boken kommer kriget innanför skinnet. När vi får följa Sonja, Achmed, Chava och de andra så blir det fruktansvärda så tydligt, men också överlevnadsinstinkten som gör att människor tar sig igenom de olika situationer de ställs inför.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken. Trots att den handlar om krig, trots att människorna råkar ut för det ena värre än det andra så finns där drömmar, det finns hopp, och där finns en kärlek till sitt land.

Det var lite förvirrande att boken hoppade mellan de tio åren mellan kapitlen. Utöver det så var det en fantastiskt skriven bok.

Författaren Marra skriver i slutet av boken hur han har hämtat inspiration från olika böcker och berättelser om Tjetjenska krigen.

Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning. Den hade också ett väldigt snyggt bokomslag.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar