fredag 11 oktober 2013

Little Bee

410Little Bee
Chris Cleave
Brombergs
2008
310 sidor

Little Bee är 16 år och har suttit inlåst på en flyktingmottagning i England i två år. Hon har flytt från Nigeria och plötsligt blir hon utsläppt. Riktigt hur det gick till förstår hon inte helt och hon har inga papper på att hon är i landet lagligt. Under de två åren som hon befunnit sig på flyktinganläggningen har hon lärt sig engelska, såsom drottningen talar. Så hon läser och pratar fläckfri engelska.

Hon gör ett telefonsamtal - till den enda som hon känner i England. Det vill säga, hon har ett visitkort från en Andrew O´Rouke som tillsammans med sin hustru Sarah var i Nigeria. Little Bee och paret träffades på stranden och deras liv blev sammankopplade på ett oerhört grymt sätt.

Little Bee planerar hela tiden hur hon ska kunna ta livet av sig om männen kommer igen. Var hon än är så ser hon olika utvägar att ta livet av sig. Under tiden så söker hon upp Andrew.

Vi får också följa Sarah O´Rouke som står som ung nybliven änka med en liten son klädd i Batmankläder.

Den här boken var väldigt bra. Det var det lilla skeendet, de små mötena och händelserna och bakom anar man något mycket mer. Att det händer något i Nigeria som påverkar oss och framförallt har det påverkat Little Bee.

Jag kan inte låta bli att tänka på Carl Bildt och hans affärer och på Martin Schibbye och Johan Persson, för det är precis det här det handlar om. Det händer något som vi inte är riktigt medvetna om. Eller snarare inte vill ta in och förstå.

Jag kan verkligen rekommendera boken. För trots sin underförstådda samhällskritik så är det en varm bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar