Mikael Mogren
Västerås stift & Sensus
2012
88 sidor
Det är ett litet häfte, stort som ett A6 papper. Framsidan pryds av en vinge och det går att ana en rörelse i bilden.
Nio längre berättelser tar oss med genom ett Sverige och ett Europa som omdanas genom århundraden och världskrig. Vi får berättelser om Selma Lagerlöf, Nathan och Anna Söderblom, Carl Milles och samerna för att nämna några. Hur har de påverkat oss och samhället och kyrkan? Och vilka erfarenheter kan vi dra?
Mikael Mogrens underfundiga och undervisande texter hjälper mig att få andra perspektiv. Att se saker på ett nytt sätt. Att små skeenden kan spela stor roll.
Och underförstått så går det att sätta in Svenska kyrkans nutid och framtid i berättelserna. Och det finns hopp.
Det är en lättläst liten bok som jag varmt kan rekommendera.
Så här står det på bokens baksida:
Framför domkyrkan i Västerås står en biskop med oknutna skosnören och läser. Plötsligt landar en ängel på hans högeraxel. Då vrider sig biskopen förvånat åt sidan. Det är inspirationens ögonblick som skulptören Carl Milles har gjutit i brons. Men vad händer när änglar kraschlandar? Det är en av de frågor Mikael Mogren diskuterar i sin nya bok. I nio texter berör han sårbarhetens möjligheter och pris med exempel från kabbala, samerna och Selma Lagerlöf.
Samtidigt rymmer boken en vision. Framtidens Sverige kommer att behöva en historiskt och andligt djup förankrad kyrka med människor som är präglade av samtalen med andra religioner, en stringent samtidsanalys och ett modigt socialt ansvarstagande.
(Ett litet minus för boken är att den är layoutad alldeles för kompakt. Jag hade gärna sett att det hade varit bredare marginaler och mer luft på sidorna - då hade den varit än mer tilltalande att läsa!)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar