söndag 28 juli 2024

Själarnas illusionister

Själarnas illusionister

Själarnas illusionister 

Tony Fischier

Lind & co

2024

450 sidor

Ett nästan ritualistkt mord har inträffat i en gammal domarring i Hjällbo. En ung man påträffas med säregna skador och ledtrådarna är få. Nicklas Ragnvik och han kollegor börjar utreda fallet och får snart kontakt med mannens arbetsplats som ligger ganska isolerat på en ö i skärgården. Där erbjuds holistiskt läkande för ganska höga priser och ju mer poliserna utreder ju mer hittar de, med många olika parallella historier.

Det visar sig att den underliggande historien om Nicklas egen familj också återkommer och binder ihop den här boken med de tidigare. Men det går absolut att läsa den här som en fristående bok också.

Jag gillar att läsa den här boken. Den är rapp, spännande och jag vet precis var jag är när han beskriver omgivningarna. Lite kul när Nicklas pappa berättar att han börjat lyssna på ljudböcker och berättar att han särskilt gillar en uppläsare - nämligen "den där sonen till han Malmsjö". Jonas Malmsjö är han som är uppläsare av boken (jag har lyssnat denna gången.) Men jag var tvungen att lyssna på 1,5 för annars hade jag nog inte varit klar ännu. Men då funkade det fint.

Jag kan verkligen rekommendera dessa deckare. 

lördag 27 juli 2024

Gasten

Gasten

Elinor Kapp

Bokfabriken

2024

Del 5 Mord i Skärgården

Elinor Kapp fortsätter sin berättelse om polisen Eddie Öhlund och hans stereotypa kollegor hos polisen i Stenungsund. Eddie som nu har sambo Stella och två små barn, ett par tvillingar. Stella har sin syster i Skärhamn, där familjen bor. Systern äger hotellet och Stella arbetar lite för henne, trots att hon också är hemma med barnen. Systern har cancer. 

Den här boken tar sin början på Sundsby säteri där ett mord upptäcks. En person är upphängd som en fågelskrämma ute i trädgårdslandet. Och jakten på mördaren börjar. Samtidigt får Eddie själv personliga hot, mot sig och sin familj. Och hans äldsta dotter verkar umgås med en person som figurerar i utredningen. 

Som vanligt är det roligt att läsa om Tjörn, om Skärhamn och omgivningarna. Men det är också väldigt mycket synpunkter på parkeringsplatserna på Stenungsunds torg och på bilköerna över Tjörnbroarna och Epa-traktorerna. Ja, det är bra med lokala nerslag - men kanske är inte en deckare bästa sättet att idka påverkan för att ändra p-platserna storlek på torget? 

Boken är lättläst, ganska spännande och har definitivt en cliff-hanger som vittnar om att det kommer en uppföljning. 

Vill du ha en lättläst semesterdeckare i skärgårdsmiljö så kan du läsa den här.

 

fredag 19 juli 2024

Generalsekreteraren

Generalsekreteraren

Per Starke

Storge förlag

2021

155 sidor

Per Starke skriver en bok om ledarskap på ett lite annorlunda sätt. För boken är ett samtal med Dag Hammarsköld som "besöker" Per i skrivandet och för en fiktiv diskussion med honom. En del av diskussionerna är direkt från Dag Hammarskölds egna böcker. 

Det fungerar riktigt bra och det blir spännande att läsa boken när Dag kommer och pratar med Per. Jag ser faktiskt fram emot att få läsa den här boken och få diskutera den i grupp. 

Är du intresserad av ledarskap så kan jag varmt rekommendera den här boken. Den ger spännande insikter.

 

 

 

lördag 13 juli 2024

Den florentinska liljan

Den florentinska liljan

Per Starke 

Storge förlag

2021

473 sidor

Har du läst boken "Sofies värld" av Jostein Gaarder? Jag tänkte mycket på den när jag börjande läsa Per Starkes "Den florentinska liljan". 

Här får vi möta tre kvinnor. Mormor, mor och dotter. Och deras värld, deras liv och deras öden. Kvinnorna har funnits och är en del av historien. 

Det var en spännande och lättläst bok. Väldigt undervisande och faktaspäckad. Men på ett enkelt sätt. Och jag har lärt mig mycket om kyrkans framväxt, om hur kvinnorna hade det och om dessa tre kvinnor. 

Det här är en bok som vi läst i min bokcirkel och det ska bli spännande att diskutera den.

Och jag kan verkligen rekommendera boken för läsning.