lördag 11 november 2023

Döda kvinnor förlåter inte

Döda kvinnor förlåter inte

Katarina Wennstam

Bookmark förlag

2023

Sekelskiftesmorden.

Det är något med den här boken som gör det lite svårt att komma in i den. Det är något stolpigt och lite för mycket "här har jag läst på fakta och vill gärna dela med mig". Men om det går att bortse från det så är ändå boken spännande och intressant. 

Vi får möta några olika kvinnor i slutet på förr-förra sekelskiftet. De befinner sig i olika samhällsklasser, men deras vägar korsas och deras öden vävs samman. Det är änkan som lever i sin stora lägenhet, märkt av den döda makens syfilissmitta. Det är den föräldralösa släktingen som kommer till farbroderns hushåll för att arbeta som "sällskapsdam" - inte tjänare men heller inte familj. Det är sömmerskan som sköter hela hushållet efter att faderns andra hustru dött i samband med förlossningen av tvillingarna där bara den ena överlever. Och det är hushållerskan i änkans hushåll. 

Hur är synen på kvinnan, hur ska hon vara klädd, vad ska hon göra, vad får hon göra? Hur ska hon utbilda sig och vad har hon för förutsättningar? Och varför är det bara kvinnan som ska ta ansvar om hon blir gravid? 

Stockholm befinner sig i en byggbom. Det är lerigt, smutsigt, och bullrigt. Svårt att få maten att räcka i vissa familjer. Det gäller att få påhugg för att klara dagen. Alla måste hjälpa till. 

Går det att bortse från Wennstams vilja att berätta allt hon läst på så är det en spännande och lättläst bok som jag kan rekommendera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar