torsdag 12 mars 2020

Klubben

KlubbenKlubben
Matilda Gustavsson
Albert Bonniers förlag
2019
300 sidor 

Men allvarligt talat! Hur sabla korkade är människor egentligen? Ja, det är väl en fråga som egentligen bara har ett enda svar. Hur sabla korkade som helst!!

Återigen får vi klarlagt för oss hur makt, rädsla, könsroller och förtryck får människor att blunda som i sagan "Kejsarens nya kläder". 

Undersökningen av Den Svenska Akademin, flera av dess ledamöter, förhållningssätt, deras kopplingar till den så kallade "Kulturprofilen" - ja, det är skrämmande! Men det säger något om hur vi människor beter oss. 

Att #metoo äntligen kom och slog ett hål i den såpbubblan som "skyddat" verksamheten är sannerligen på tiden. Men det är skrämmande hur det kunde fortgå under så många år. Hur så många såg, men valde att inte se. Hur så många inte ställde de frågor som hade behövt att ställas. 

Stor tack till Matilda Gustavsson som äntligen gjorde ett rejält journalistiskt jobb. Och låt oss aldrig sluta ställa frågor. Låt oss aldrig förblindas. 

Och låt en maktgalen och förblindad kulturelit förstå att det går inte att skylla på konsten eller något annat, det går inte att blunda när människor kommer i kläm.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar