fredag 14 september 2018

Den tyska flickan

Den tyska flickan
Armando Lucas Correa
2016
LB Förlag
342 sidor

Det är 1939 och Hannah och hennes bästa vän Leo leker på Berlins gator. Det går fortfarande att röra sig fritt, men de röd-svarta flaggorna vajar omkring och soldaterna marscherar.

Hannah och Leo vet att deras föräldrar planerar att göra något. Att fly, att ta sig från Berlin. Och de lyckas, de får biljetter tillsammans med sina familjer på båten M/S St Louis som ska ta dem till Havanna på Kuba.

Det är över 900 personer på båten och för Hannah och Leo är det ett äventyr. Men när de kommer fram så blir de inte avsläppta. Trots dyrt inköpta papper som ska ge dem inresetillstånd. Till slut lyckas Hannah och hennes mamma komma i land, men Hannahs pappa får inte lämna båten. Och det är det sista de ser av honom.

På Kuba får Hannah och hennes mamma klara sig, och de har ambitionen att lämna Kuba för att ta sig till New York. Och Hannahs mamma åker dit, för att föda Hannas lillebror, men återvänder till Kuba. Och sen blir de kvar där.

2014 får Anna i New York, som är tolv är, ett brev från en avlägsen släkting i Havanna med gamla foton och en tidning. Annas mamma är mycket deprimerad och apatisk, men paketet får henne att lämna sina rutiner. För paketet kommer från Annas pappas släktingar, Annas pappa som dog innan hon föddes.

Anna och hennes mamma åker till Kuba för att få lära sig mer om familjen. Och vi får följa med på resan från 1939 till 2014 och familjens vindlande historia.

Boken var mycket lättläst och spännande. Jag kan verkligen rekommendera den för läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar