tisdag 24 maj 2016

Stad i världen

Stad i världen
Per Anders Fogelström
1968
Albert Bonniers förlag
Uppläsare Helge Skoog

Detta är den sista och femte delen om Stockholm av Per Anders Fogelström.
Det är efter andra världskriget och vi följer Emelies släkt fram till 1968 - vilket är nutid när boken kommer ut.
Alla blir äldre. Barnen växer. Det blir ungdomsrevolt. 50-talets knuttar. Arbetarna tjänar mer pengar. De kan köpa sommarstuga. De kan börja resa.

Det handlar inte bara om Sverige. Resten av världen kommer in i vardagsrummet. TVn slår igenom.

Och staden växer. Och växer. Och växer.

Jag älskar den här serien. Per Anders Fogelström har en fantastisk berättarröst. Där han växlar mellan det stora penseldragen och de små berättelserna.

Det jag möjligen saknar i hela serien är kyrkan och religionen. Den finns överhuvudtaget inte med alls i boken (förutom missionsstationen i första eller andra boken).  När jag har läst boken om Natan Söderblom och andra böcker om början av 1900-talet så kompletterar det bra.

Och som jag har skrivit om alla de andra böckerna - jag har lyssnat på dem och det är Helge Skoog som läser. Det är så bra, så bra.

Jag kan verkligen rekommendera hela den här serien!


1 kommentar:

  1. Jag har läst Stadserien två gånger, en gång när jag gick i sjunde eller åttonde klass, sen som vuxen för knappt tio år sen. Håller med om att den är bra. Fogelström har som du säger inte så mycket med om kyrkan. På Söder finns ju fortfarande Ersta diakoni. Den verksamheten började redan 1851 och var ju till hjälp för många. Kommer inte ihåg om han nämner det, men inte är det mycket i så fall. Lena Kallenberg har skrivit en serie om en fattig flicka på Söder,som får hjälp av diakonissorna. Apelsinflickan och Stockholmskärlek heter de böckerna.

    SvaraRadera