måndag 30 november 2015

Hon älskade

Hon älskade
Hon älskadeHelena Henschen
2008
Ljudbok
Bonnier audio

Boken är skriven av Helena Henschen om sin farmor Signe Thiel.

Boken bygger på dagboksanteckningar och brev och en del berättade minnen.

"Helena Henschen berättar om sin farmor Signe Thiel, född 1885 och dotter till den kände bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel.

Som ung kvinna i sekelskiftets Sverige revolterar Signe mot sin far och sin uppväxt. Hon är borgardottern och överklassflickan som syns i Stockholmsvimlet med anarkister och socialister och deltar i kampen för ett nytt samhälle. Hon engagerar sig i kvinnosaksfrågan, blir ordförande för Fredrika Bremerförbundets Stockholmsavdelning och rör sig i kretsen runt Ellen Key.

Signe är judinna och under andra världskriget deltar hon i uppbyggnaden av något som skulle bli en svensk motståndsrörelse. I sitt hem Rosenvik på Djurgården gömmer hon judiska flyktingar.

Men hon är också nattens drottning och hennes starkaste drivkraft är kärleken. Den löper som en röd och brinnande tråd genom hennes liv. Hon får sex barn och gifter sig och skiljer sig två gånger och inleder sedan ett livslångt och passionerat förhållande med den redan gifte tyske hjärnforskaren och psykiatern Oskar Vogt."

Jag är helt fascinerad över berättelsen om Signe. Om tiden hon lever i, människorna hon träffar. Och det är lätt att jämföra med dagens förhållanden. Hur vi ser på kvinnor. Hur vi diskuterar. Men framförallt hur vi tar emot flyktingar och hjälper till. Hur lika det var och hur lite det är som har ändrat sig - egentligen.

Motståndet mot nazisterna, rädslan för oliktänkanden. Vi har mycket att lära och att komma ihåg.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken.

Jag tyckte också mycket om uppläsaren, Irene Lindh.

Uppdaterad 28 december 2015.
Hittade här en recension om en bok om Signes pappa - Ernest Thiel.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar