söndag 18 oktober 2015

I skymningen sjunger koltrasten

I skymningen sjunger koltrastenI skymningen sjunger koltrasten
Linda Olsson
Brombergs
2014
275 sidor

I en uppgång i Stockholm bor tre människor. Vi får först lära känna kvinnan, som är djupt deprimerad. Helt instängd, går aldrig ut, tänder inga lampor och lever verkligen i sin egen värld, med "den gröna damen" som kommer på besök.

Bredvid henne bor Elias som tecknar serier. Han är gravt dyslektiskt och kan inte läsa alls. Han läser genom att teckna.

Och ovanför Elias och kvinnan bor Otto, en man på drygt 70 år som är änkeman sedan många år tillbaka. Han har ägt ett antikvariat och har massor med böcker.

Varje tisdag äter Elias och Otto mat tillsammans, pratar om litteratur och kultur och lyssnar på musik.

En dag får Elias ett brev, ett större paket, som egentligen skulle till kvinnan (som heter Elisabeth). Han ringer på och försöker få kontakt genom att prata med henne genom brevlådeinkastet. (Brevet går inte igenom inkastet utan måste ställas utanför).

Detta är upptakten till en begynnande vänskap mellan dessa tre olika personer. Ovilligt bryter Elisabeth sin självpåtagna isolering och lär känna Elias och Otto och litteraturen och böcker binder dem samman.

Det här är en feelgood-bok med ett vackert och vilsamt språk. Men det är lite för mycket feel-good och lite för lite av det svåra som faktiskt plågar dem alla tre av olika slag. Det är vår, sommar, koltraster, romanser, lycka och ny arbetsinspiration.

Lättläst, lättsam men den gav inte så mycket spår efter sig.
Boken påminner lite grann om "Boel och Oscar" (som jag recenserade här>>) men den här boken var tunnare i historien och utan djup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar