söndag 20 september 2015

Fyren mellan haven

Fyren mellan haven
M.L. Stedman
Pontopocket
2012
377 sidor

Boken utspelar sig i Australien strax efter första världskriget. Tom har kommit tillbaka till Australien efter att ha varit med i kriget. Han har många sår i själen, både från barndomen och från kriget. Så får han jobb som fyrvaktare på Janus-fyren utanför Point Partageuse - ett mycket ensligt jobb som han trivs bra med. Det är rutiner, ensamhet och inga mänskliga krav.

Så träffar han Isabel i Point Partageuse och hon blir hans hustru och följer med honom på ön. Lyckan blir dock inte fullständig när Isabel får tre missfall som tär hårt på henne.

Så en dag strandar en båt på ön. I båten ligger en död man och ett litet spädbarn. Och Isabel, som just förlorat sitt senaste barn, vaknar ur sin dvala och tar hand om barnet. Och så börjar en väv av lögner och lycka och oro. Barnet, Lucy, växer upp hos dem, som deras eget barn. Tom rapporterar inte vad som hänt, men det tär honom.

När de kommer hem på landpermission förstår de att ett misstag har begåtts. Lucy visar sig inte vara helt föräldralös och de slits mellan kärleken till barnet och att ställa allt till rätta.

Det här är en roman om kärlek mellan mor och barn, mellan man och hustru, om längtan efter ett barn och sorgen av att förlora någon man älskar. Om sanning och lögner, om rätt och fel.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning. Jag tyckte mycket om den.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar