torsdag 23 oktober 2014

Britt-Marie var här

Britt-Marie var här
Fredrik Backman
Partners in Stories
2014
362 sidor

Britt-Marie går till arbetsförmedlingen för att söka ett jobb. För hon har lämnat sin man efter många års äktenskap. Och hon behöver ett jobb.

Andra kallar Britt-Marie för gnällkärring. Det gör hon nog inte själv - men hon vill ha ordning och reda. Och besticken ska ligga rätt i lådan, gaffel, kniv, sked - i den ordningen!

Det slutar med att Britt-Marie får ett jobb på fritidsgården i Borg, som väl egentligen inte är så mycket mer än en by. Om ens det. Allt är nerlagt utom just fritidsgården, men den ska strax läggas ner. Pizzerian/närbutiken/verkstaden/kafeet/posten är samlingspunkten. Och så finns det några ungdomar som spelar fotboll - hela tiden!

Det här är en medmänsklig bok om Britt-Marie som helt plötsligt måste ta tag i sitt liv och gör det på det sätt hon kan. Den handlar om kärlek, om omsorg, om småstadens vedermödor, byråkrati, sorg och fotboll. Framförallt om fotboll.

Det här är en feelgood-bok, där Fredrik Backman har lyckats igen. Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar