tisdag 25 mars 2014

Huvudjägarna

huvudjagarna_inb_lowHuvudjägarna
Jo Nesbø
Piratförlaget
2008
283 sidor

Jo Nesbø har ju skrivit hela serien om Harry Hole, den norska polisen. Men den här boken har inget med det att göra alls. Den här boken är helt fristående och en bok som han skrev innan han skrev den avslutande delen i Harry Hole-serien.

Huvudjägarna handlar om Roger Brown som arbetar som headhunter. Han är den absolut bäste i Norge och om han har bestämt sig för en kandidat så är det också den kandidaten som får jobbet. Brown är gift med den vackra Diana som driver ett konstgalleri. Ett galleri som Brown köpt till henne som kompensation för den abort han tvingade henne till.

Men Roger Brown är inte bara framgångsrik headhunter, han är också konsttjuv, som mycket sofistikerat stjäl dyrbar konst hos de kandidater som han har intervjuat.

Så kommer Claes Greve i Roger Browns synfält. En alldeles perfekt kandidat för ett jobb som Brown just nu har på sitt bord.

Och sen drar en helt absurd historia igång med svek, otrohet, konststölder, jakt, mord, förräderi och lurendrejeri.

Nesbø har ju en osannolik känsla för att hålla spänningen på topp. Och boken får en oväntad vändning på slutet.

Jag kan verkligen rekommendera den här om man är ute efter spänning och thriller.

Det som gör boken än mer attraktiv att läsa är att Jo Nesbø låter hela intäkten av försäljningen av den här boken gå till ett analfabetsprojekt, där han stöttar skolor som ska lära barn att läsa.

Boken har också blivit film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar