fredag 29 juli 2011

Om godhet - och varför den gör all skillnad i världen


Om godhet och varför den gör all skillnad i världen

Desmond Tutu & Mpho Tutu
Libris förlag
2010
211 sidor


Desmond Tutu berättar i den här boken om alla människors inneboende godhet. Han får ofta frågan "Hur kan du vara så uppfylld av glädje? " "Hur gör du för att fortsätta tro på människor när du ser så mycket orättvisa, grymhet och förtryck?" "Hur kan du vara så säker på att världen kommer att bli bättre?"

Och han säger själv att den här boken, som han har skrivit med hjälp av sin dotter och prästen Mpho Tutu ger svar på dessa frågor.

Det handlar om den inneboende godheten som finns nerlagd hos var och en människa, en godhet från Gud. Det handlar om det ständiga samtalet med Gud, bönen, där vi lär oss höra hans röst.

Vi får exempel från Sydafrikas kamp för att bli fri från apartheidsystement. Vi får höra om mirakler, misslyckanden och framgångar. Vi får höra om personliga erfarenheter, som präst och som förälder. Allt tolkat i ljuset av den ständiga Gudsnärvaro som Desmond Tutu befinner sig i.

Det är idag en vecka sedan Norge drabbades av terrordådet mot regeringskansliet och dödsskjutningarna. Att i ljuset av det som drabbade Norge då, är det svårt att till fullo ta till sig det som Desmond Tutu hävdar - att det inom alla finns något gott, att Gud älskar alla människor och att Gud älskar oss precis som vi är, och inte för att vi försöker vara goda.

Tutu viker inte för synden eller allt det hemska i världen. Men han väljer att se det goda.

På bokmässan 2010 medverkade Mpho Tutu och jag fick förmånen att höra henne och träffa henne. Den som någongång har varit i närheten av Desmond eller Mpho glömmer det aldrig. Det finns något oerhört närvarande och intensivt i dessa personer. Du kan själv se ett seminarie inspelat av utbildningsradion under Bok & Bibliotek här>>

Jag kan varmt rekommendera den här boken - även om jag har svårt att ta till mig riktigt alla tankar om godhet. Vi lever i en fallen värld och jag får inte riktigt ihop de tankar som Desmond och Mpho skriver i boken. Men det är ändå en fantastisk bok, ett underbart kapitel om bönen och den inger ändå stort hopp i en fallen värld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar