torsdag 28 juli 2011

De glömda kvinnornas röst

De glömda kvinnornas röst
Birger Thureson
Libris pocket
2009
150 sidor


Det här är en mycket angelägen bok. Oerhört angelägen! Birger Thureson har varit i Kongo och där pratat med kvinnor på Panzisjukhuset i Bukavi, kvinnor som blivit brutalt våldtagna, som en del av det fruktansvärda kriget i Kongo-Kinshasa.

Våldtäkterna som beskrivs i boken är fruktansvärda och begås inte sällan av en grupp män som verkar ha tappat alla spärrar för mänskligt värde. Det här är rena krigshandlingar. För när en kvinna är våldtagen så förskjuts hon från sin familj. Hennes man vill inte längre ha henne, döttrar som våldtagits förskjuts och slängs ut på gatan. För hela familjen har blivit vanärad av våldtäkten. Blir resultatet ett barn efter våldtäkten gör det inte saken bättre.

I boken intervjuas också läkaren Denis Mukwege, som är grundare och chef för Panzisjukhuset. Han har under många år arbetat för att hjälpa de här kvinnorna - samt alla de unga kvinnor som tvingas föda sina barn hemma, utan hjälp och därför förstört sina underliv. De drabbas inte sällan då av fistula, som innebär att man inte kan behålla urin eller avföring. Och därmed blir de också utstötta av sin nya familj.

DN (2009 01 21) Han riskerar livet för Kongos våldtagna kvinnor>>
Libris blog (2010 09 28): Denis Mukwege på Bok & Bibliotek>>

På Panzisjukhuset hjälper man alla de här kvinnorna, ger dem sjukvård och opererar när det behövs. De får psykiatrisk hjälp och de har också startat ett projekt där de hjälper kvinnor som är färdigbehandlade rent medicinskt. De får då flytta till Dorkas där de får bo, gå i skola (många är analfabeter) och lära sig olika hantverk, så de senare kan starta ett eget litet företag för att tjäna pengar och försörja sig och sina barn.

I boken finns också citat från olika FN-chefer och biståndsministern i Sverige. Panzisjukhuset startades av pingstmissionen och läkarmissionen och drivs fortfarande av dem, med bistånd av EU och SIDA.

Detta är en liten tunn bok som verkligen berör. En oerhört angelägen bok som jag varmt kan rekommendera. Det går att förändra och göra skillnad!

Sommaren 2011 genomför tidningen Dagen en sticktävling/projekt där de vill ha mössor, filtar och små babykläder till alla de små barnen på Panzisjukhuset. Projektet kallas värma liten. Läs mer här>>

3 kommentarer:

  1. Jag är en av dem som stickar och virkar för att det är ett sätt jag kan hjälpa till på. Jag läste en artikel om Panzisjukhuset och jag blev så berörd. Nu ska jag försöka få fatt i boken. Bra att du skrev i Värma Litens logg på Facebook, tack!

    SvaraRadera
  2. Hej Anki
    Din Bok i Göteborg har några exemplar vet jag. Om du inte hittar den någon annanstans.

    SvaraRadera
  3. Vad bra! Jag ska till Götet om ett par veckor. Tack!

    SvaraRadera