måndag 3 januari 2022

Jägarinnan

https://harpercollins-nordic-se.imgix.net/covers/9789150947069.jpg?auto=format&h=648

Jägarinnan

Kate Quinn

Harper Collins Nordic

2020

Det här är en bok om andra världskriget och handlar om tre olika kvinnor, ur olika perspektiv. Boken bygger på flera sanna karaktärer som författaren Kate Quinn har satt ihop till dessa tre.

1946 i Boston. Sjuttonåriga Jordan lever med sin pappa som antikhandlare och änkling. Så träffar pappan en kvinna och blir mycket kär. Men är det något konstigt med henne och hennes dotter? Finns det hemligheter som kvinnan inte vill berätta?

1950 i Köln. Ian Graham är före detta krigskorrespondent. Men nu lever han för att jaga nazister, allt under knappa resurser. Han har ett mål och det är att få tag på Jägarinnan, en ökänd kvinnlig nazist som kallblodigt mördat småbarn, men också Ians lillebror. 

1941 i Sibirien. Natthäxorna är ett kvinnligt bombregemente bestående enbart av kvinnliga piloter. En av deras skickligaste navigatörer och sedan pilot är Nina Markova. Hon fruktar ingenting. Men det är inte bara tyskarna som är ett hot. Även infrån finns ett hot - om man inte är trogen Stalin. 

Andra världskriget tog inte slut i och med freden 1945. Det fanns människor som skulle ställas till svars. Det fanns människor som ville gömma sig undan vad de gjort. Det fanns människor som bara ville glömma och gå vidare. Och det fanns människor som ville få tag på de som var skyldiga. 

Boken är spännande och visar kriget ur flera synvinklar. Vad det gör med människor och vilken påverkan det har. Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning. Den var lättläst och intressant. 

Det här är en bok som vi läst i min bokcirkel.


Jägarinnan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar