torsdag 21 oktober 2021

Flickan som fick en röst

Flickan som fick en röst

Abi Daré

Piratförlaget

2020

394 sidor 

Det finns alltid något spännande med att läsa böcker som handlar om en miljö som jag själv inte är så bekant med. Här handlar det om fjortonåriga Adunni som lever tillsammans med sin pappa och sina syskon. Mamman är död och Adunni drömmer om att få gå i skolan och lära sig saker. 

Men pappan behöver pengar och gifter bort Adunni till en äldre man som vill ha en son, vilket han inte har fått med sina två hustrur. Adunni får inte gå i skolan, hon får inte lära sig. Men så småningom rymmer hon och hamnar i en familj. Det blir inte bättre, men det blir annorlunda. Och hon får börja tillgång till ett bibliotek...

Det var en mycket annorlunda bok att läsa - framför allt språket. För boken är skriven på Adunnis engelska. Hennes afrikanska engelska (som sedan är översatt till svenska). Det är mycket annorlunda. Och i början höll jag på att bli tokig på språket som verkligen var uselt. Men allt eftersom Adunni läser och får mer kunskap så blir också språket i boken bättre. Det är faktiskt väldigt spännande.

Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar