söndag 1 september 2013

Johanna Hård, En sjörövarhistoria

Johanna Hård, En sjörövarhistoria
Marianne Kindgren
Birgitta Tingdal
Tre Böcker
2013
100 sidor

Johanna Hård levde 1789-1851. Hon bodde i början av sitt i liv i Göteborg och dess skärgård. I slutet av sitt liv bodde hon i Stockholm. Det går många skrönor och rykten om sjörövaren Johanna Hård.

När hon bodde i skärgården var hon först gift med Fredrik Hård som var bokhållare och salteriägare. Hon hade det ganska bra ställt. Men efter hans död så levde hon som fattig änka och fick ta sig fram som många gjorde i skärgården, genom att smuggla och sälja varor.

Men var det så att hon också stod bakom det sjöröveriöverfall som fyra män utförde och där flera av besättningsmännen dödades? Det är vad hon anklagas för och hon sitter i häktet många månader.

Marianne Kindgren och Birgitta Tingdal berättar historien om Johanna genom att ta oss genom protokoll och anteckningar. De berättar om livet under den aktuella tiden, hur det var i skärgården, i Göteborg och i Sverige. Hur folk levde, hur lagar och regler fungerar.

Ibland är boken lite rörig upplagd tycker jag - men för det mesta väldigt intressant och boken lärde mig massor som jag inte var medveten om. Hur staden fungerade, hur samhället var uppbyggt och hur kvinnor hade det.

Hur det var med Johanna och hennes skuld - det får vi aldrig riktigt veta. Hon kunde inte dömas för sin inblandning i sjöröveriet och hon levde sina sista år i Stockholm där hon bodde och jobbade.

Vi får i den här boken en inblick i framförallt kvinnans situation under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet i Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar