onsdag 30 januari 2013

Förlåtelsen

Förlåtelsen
Hanne-Vibeke Holst
Albert Bonnier förlag
2012
431 sidor
Den mycket kända operachefen Helena Tholstrup ska under kvällen få ett stort demokratipris för sin uppsättning på Berlinoperan som är hennes arbetsplats. Till den stora utdelningen kommer överraskande hennes dotter Sophie och har med sin fästman Kahlil, som Helena aldrig har träffat förut.

Det är den 11 september 2011 när priset delas ut och eftersom Helenas uppsättning har fått en del religiös kritik, särskilt från muslimer, så är det stor säkerhet förknippad med utdelningen. Men allt går bra och middagen och utdelningen blir en succé.

Så är de på väg hem men Kahlil har glömt sin ryggsäck. Och det slutar med att han tar Helena och Sophie gisslan på Helenas arbetsrum. Han kräver en ursäkt och vill att Helena skriver.

Det är upptakten till att vi får följa med två parallella berättelser. Dels följer vi skeendet i rummet, dels följer vi berättelsen som startar under andra världskriget och en dansk präst som blir motståndsman.

Det här var en lättläst och mycket spännande skildring av då och nu. Där nutid och dåtid till slut knyts samman. Och Kahlil med sitt bombbälte blir mer och mer frustrerad.

Jag kan varmt rekommendera den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar