fredag 7 september 2012

En man som heter Ove

En man som heter Ove
Fredrik Backman
Forum
348 sidor
2012

Fredrik Backman är frilansskribent och skriver bland annat på sin egen blogg hos tidningen Café. Över 50 000 personer följer regelbundet hans blogg varje vecka.

En av dessa följare är min man. Han har sedan i våras pratat om att Fredrik Backman skulle komma ut med två böcker. Han debuterar alltså med två böcker samtidigt. (Väldigt Fredrik Backman). Detta är den ena av dessa böcker.

Boken handlar om Ove och börjar med ett underbart roligt kapitel när Ove befinner sig i en affär och ska köpa en data.

Efter detta så förstår vi att Ove är en ganska speciell person, fyrkantig och regelrätt. Rätt ska vara rätt. Det är svart eller vitt. Ordning och reda. Har man bestämt en sak så är det så.

Och sen kastas vi in i Oves liv, där vi får möta hans nya grannar, som backar på hans brevlåda, hans gamla grannar, som han inte pratat med på flera år på grund av osämja. Och kapitel efter kapitel så får vi en helare bild av Ove och varför det är som det är.

Det här är definitivt en härligt feelgood roman. Det är en djup kärleksroman. Det är beskrivning om ett samhälle som vi har - men kanske också något som vi kan längta efter.

Fredrik Backman - du har gjort att min man för första gången i sitt liv har läst en bok om kärlek! Tack för det.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken till alla. Det blir skratt och gråt om vartannat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar