tisdag 13 september 2011

Till mamma på mors dag


Till mamma på mors dag
Doris Dahlin
Ordfront
2011
329 sidor


Detta är en roman som handlar om två olika kvinnor. Elisabeth som är psykolog och driver en egen klinik. Och om Reseda som gjort en klassresa från dotter till en städerska till att vara hustru till en kirurg och nu ekonomichef i ett företag.

Vi får följa båda dessa kvinnor och deras relation till deras mödrar. Elisabeths mamma har blivit dement och bor nära henne, och Elisabet besöker henne ofta. Resedas mamma har just gått bort och hon måste ta hand om lägenheten och alla hennes saker.

Boken beskrivs som en relationsroman om den kanske svåraste relationen av alla - den mellan mor och dotter. Och relationen beskrivs bra. Hela romanen andas en stor frustation och jag blir ibland irriterad på dessa kvinnor som bara är till lags.

Elisabet och Resedas öden vävs samman till slut och där finns en underliggande historia som vi bara anar - och som präglat deras liv. Men den historien får vi aldrig presenterat - utan den anas som sagt bara.

Nej, jag vet inte. Detta var ingen bok jag vill läsa om. Vet inte om jag skulle vilja rekommendera den heller. Tror inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar