torsdag 20 juni 2024

Den italienska flickan

Den italienska flickan

Den italienska flickan

Lucinda Riley

Bazar Förlag

2023

Har du läst en Lucinda Riley så känner man igen hennes sätt att bygga upp sina böcker. 

I den här boken börjar det med ett brev från en mamma till hennes barn. 

Rosanna är en ung flicka som växer upp med sin familj som driver en restaurang i Neapel. Rosanna har en underbar gåva, hon kan sjunga. Tidigt blir hon upptäckt av en stor operasångare, Roberto, men det dröjer många år innan de träffas igen. 

Rosanna har med hjälp av sin bror tagit lektioner och börjar sakta en karriär som operasångare. Men mötet med Roberto påverkar henne. Roberto är och förblir hennes stora kärlek. Och det påverkar hennes liv, hennes karriär och hennes förhållande till resten av hennes familj. 

Boken är lättläst och gillar du Lucinda Riley så kan jag varmt rekommendera boken. 

 

söndag 16 juni 2024

En stund är vi vackra på jorden

https://www.nok.se/imagevault/publishedmedia/jkv9onr6szhobewnhlvv/En_stund_-r_vi_vackra_p-_jorden_av_Ocean_Vuong.jpg

En stund är vi vackra på jorden

Ocean Vuong

2020

Natur och Kultur

"Detta är en gripande familjehistoria" står det på Natur och Kulturs sida. Boken är skriven som en brev från sonen "Little Dog" till sin mor. De har flytt från Vietnam till USA. Livet innan flykten var kaotisk. Flykten är kaotisk. Och det nya livet i USA med mamma och mormor är också kaotiskt. De är inte hemma någonstans. Och Little Dog talar varken vietnamesiska eller engelska tillräckligt bra. Men det är ändå han som måste tolka och hjälpa sin mamma och sin mormor. 

Jag tyckte boken var extremt rörig. Jag har svårt att följa med vem som var "jag" i de olika kapitlen. Jag blandade ihop namnen. Jag fattade inte vilken tid det rörde sig om. Och det var mycket droger och självskade beteenden. 

Nej, jag gillade inte boken särskilt mycket. Men jag har förstått att den är ansedd som ett stort litterärt verk. Och vi hade glädjen att ha en utbildad litteraturvetare med oss när vi diskuterade boken i vår bokcirkel. Det var spännande och gav en hel del andra perspektiv på boken. 

Vi jämförde den också med "Ett litet liv". Men den boken tyckte jag var betydligt bättre i sin berättarstil och handling än den här.

Jag gillar inte den här boken.